Tam Otomatik Su Klor Dozaj Pompası Çeşitleri
Çok eski yıllardan beri kullanılan dezenfektasyon sistemleri arasında, klorlama sistemleri yer almaktadır. İlk olarak içme suları içerisinde yer alan virüs, bakteri, küf ve mantar gibi mikroorganizmaların arındırılması temel esastır. Bunun yanı sıra kullanma ve artezyen suları içerisinde yer alan mantar, küf vb. organizmaların da arındırılmasında tercih edilmektedir. Klor ise kullanım gerçekleştirildiğinde, tüm organizmaların yeterli olarak dezenfeksiyon etkisini sunmaktadır. Kimyasal olarak kullanılan ve oldukça kararlı bir ürün şeklinde tanımlanmaktadır. Elbette ki beraberinde kullanılan tam otomatik su klor dozaj pompası ile suyun klor miktarını sürekli olarak kontrol altında tutmak ve gerektiği zamanda kumandalı olarak kullanılması da mümkün olmaktadır.
Sistemi oluşturan parçalar
Dezenfeksiyon sistemi olan dozaj sistemi 3 farklı bölümden oluşmaktadır. Klor tankı, seyreltik sıvı klor çözeltisi ve dozaj pompası şeklinde oluşturulmaktadır. Uygulaması ve kullanımı kolay olan bir sistem olması, tercihler arasında yer almasında yardımcı olmaktadır.
Uygulanışı nasıldır?
Su tesisatları içerisinde yer alan maddeler dolayısı ile mikrobiyolojik olarak kirlenme ortaya çıkmaktadır. Bu durumda da zararlı bir kimyasal olan klor kullanılarak, su içerisinde yer alan bakteriler klor ile etkileşim içerisine sokulmaktadır. Depo içerisine klor bırakılarak, tüm bakteri, mantar, küf ve diğer mikroorganizmaların arındırılması amaçlanmaktadır. Böylelikle tam dezenfeksiyon sağlanmış olurken, sistemin otomatik olması da sürekli olarak kullanımını kontrol etmeye gerek duyulmasını engellemektedir. Gerektiği durumda suyun klor miktarını ölçerek, gerekli dozlarda klor takviyesi yapmaktadır.
Basınç yüksek olduğu durumlarda, klorlama işleminin depolara yapılması gerekmektedir. Böylelikle de düşük basınç ile çalıştırılacak olan su klor dozaj pompası daha uzun ömürlü bir kullanıma sahip olacaktır. Depoya uygulanmayacaksa eğer, düşük basınç olan yerlerde kullanılması tavsiye edilmektedir. Yüksek basınç ile çalışan pompaların kullanım ömrü kısalmaktadır. Eğer ki klorlama yapılacak olan su sertliği yüksek ve kireç seviyeleri yüksek ise boru ile birlikte bağlanan valflerin tıkanması mümkün olacaktır. Tıkanmış olması ile birlikte de çalışma halinde arıza göstermesi mümkün olabilir. Bu özelliklere dikkat ederek, dozaj pompalarının maksimum basınç değerlerine göz atmak faydalı olacaktır.
Dozaj pompası seçimi
Kullanılacak olan dozaj pompası seçimi yapılırken, klorlanacak olan su miktarı ve klorlaması yapılacak boru hattı için basınç değerleri esas alınması gerekmektedir. Dozaj pompası ise depoya gitmekte olan boru hattı üzerine kurulu olurken, direkt olarak depo ya da depo girişine yapılması gerekmektedir. Bu da klor ile etkileşime girmiş olan suyun depo içerisinde belirli bir süre bekletilmesi ile alakalı bir durumdur.
Dozaj pompası çeşitleri
Günümüzde tercih edilen tam otomatik su klor dozaj pompası fiyatı, analog ya da dijital olmasına bağlı şekilde farklılık göstermektedir. Yine kumandalı olan dozaj pompaları daha uygun fiyatlarda olsa da otomatik olması kolay ve profesyonel kullanım adına önemlidir.